Online marketing is het gebruik van web gebaseerde kanalen om een boodschap over het merk, de producten of de diensten van een bedrijf onder potentiële klanten te verspreiden. De methoden en technieken die voor online marketing worden gebruikt omvatten e-mail, sociale media, display advertising, zoekmachineoptimalisatie (SEO), Google AdWords en meer. Het doel van marketing is potentiële klanten te bereiken via de kanalen waar zij hun tijd doorbrengen met online lezen, zoeken, winkelen en socialiseren.

De wijdverspreide invoering van het internet voor zakelijk en persoonlijk gebruik heeft nieuwe kanalen voor reclame en marketing opgeleverd, waaronder de hierboven genoemde. Er zijn ook veel voordelen en uitdagingen verbonden aan online marketing, waarbij hoofdzakelijk digitale media worden gebruikt om virtuele bezoekers aan te trekken, te binden en om te zetten in klanten.

Online marketing verschilt van traditionele marketing, die van oudsher mediums als print, billboard, televisie- en radioreclame omvat.

Voordat online marketing kanalen opkwamen, waren de kosten om producten of diensten op de markt te brengen vaak onbetaalbaar duur, en van oudsher moeilijk te meten. Denk aan nationale tv-reclamecampagnes, die worden gemeten door middel van consumentenfocusgroepen om de mate van merkbekendheid te bepalen. Deze methoden zijn van oudsher niet geschikt voor gecontroleerde experimenten. Vandaag de dag kan iedereen met een online bedrijf (evenals de meeste offline bedrijven) deelnemen aan online marketing door het creëren van een website en het bouwen van campagnes voor klantenwerving tegen weinig tot geen kosten. Degenen die producten en diensten op de markt brengen hebben ook de mogelijkheid om te experimenteren met optimalisatie om de efficiëntie en ROI van hun campagnes te fine-tunen.

Voordelen van online marketing


Een belangrijk voordeel van het gebruik van online kanalen voor de marketing van een bedrijf of product is de mogelijkheid om de impact van een bepaald kanaal te meten, evenals de manier waarop bezoekers die via verschillende kanalen zijn geworven reageren op een website of landingspagina-ervaring. Van de bezoekers die converteren in betalende klanten, kan verdere analyse worden gedaan om te bepalen welke kanalen het meest effectief zijn bij het werven van waardevolle klanten.

Analytics voor web- of mobiele app-ervaringen kunnen helpen het volgende te bepalen:

  • Welke online marketingkanalen het meest kosteneffectief zijn bij het werven van klanten, op basis van het conversiepercentage van bezoekers naar klanten, en de kosten van die bezoekers.
  • Welke kanalen effectief zijn bij het werven van klanten en het verhogen van hun levenslange waarde – zoals e-mailmarketing, dat herhaalaankopen bij eerdere klanten stimuleert.
  • Welke cohorten van klanten een sterke betrokkenheid en een hoog potentieel voor upselling vertonen – zoals software of mobiele apps, die verwachten meer producten te verkopen aan klanten met een hoge betrokkenheid.

Online marketing tools

Er zijn een aantal tools die gebruikt kunnen worden om een robuust online marketing programma op te bouwen en te onderhouden:


Voorbeelden van online marketing


Enkele voorbeelden van online marketing campagnes van mijn klanten/projecten zijn:

  • Het bedrijf ‘interieur-reiniger.be‘ adverteert op zoekwoorden gerelateerd aan “Zetel reinigen” op Google, Yahoo, en Bing zoekmachines om hun diensten aan een relevant publiek te verkopen om verkeer naar een specifieke webpagina te leiden.
  • Sira opleidingen verzamelen e-mailadressen of leads rechtstreek op Facebook en Instagram om meer kandidaten naar hun cursussen te trekken.
  • Gemini, Belgisch juwelen merk maakt videoadvertenties en deelt deze met hun publiek op Facebook, Instagram en andere sociale-mediaplatforms om gunstige gesprekken over hun merk en producten te bevorderen.

Hoewel online marketing veel mogelijkheden biedt voor bedrijven om hun aanwezigheid via het internet te vergroten en hun publiek op te bouwen, zijn er ook inherente uitdagingen aan deze marketingmethoden. Ten eerste kan de marketing onpersoonlijk worden, vanwege de virtuele aard van de boodschap en inhoud levering aan een gewenst publiek. Marketeers moeten hun strategie voor online marketing baseren op een goed begrip van de behoeften en voorkeuren van hun klanten. Technieken zoals enquêtes, gebruikerstesten en persoonlijke gesprekken kunnen worden gebruikt om de algemene gebruikerservaring te begrijpen.

Online marketing kan ook druk en concurrerend zijn. Hoewel de mogelijkheden om goederen en diensten aan te bieden op zowel lokale als verre markten versterkend is, kan de concurrentie aanzienlijk zijn. Bedrijven die investeren in online marketing kunnen merken dat de aandacht van bezoekers moeilijk te vangen is door het aantal bedrijven dat ook hun producten en diensten online op de markt brengt. Marketeers moeten een balans ontwikkelen tussen het opbouwen van een uniek waardevoorstel (UVP) en een merkstem terwijl ze marketingcampagnes op verschillende kanalen testen en bouwen.

Hoe starten met Online Marketing?


De eerste stap om aan de slag te gaan met online marketing is het evalueren van uw doelstellingen en ervoor zorgen dat deze meetbaar zijn. Hoopt u 100 nieuwe klanten te werven? 1.000 leads te genereren om uw B2B-verkoop te voeden? Een e-mail abonneebestand van 10.000 mensen op te bouwen?

Samen een (digitale) koffie drinken?

Samen (digitaal) groeien?